Økonomenes markedsdesign redder liv

VG skriver i dag om problemene med å gi innbyggerne i fattige land tilgang til effektive, men kostbare legemidler. Utvikling av ny effektive legemidler, inkludert vaksiner mot kjente sykdommer som rammer barn, koster penger og det er alltid en risiko for at resultatet ikke blir som ønsket. Løsningen på problemet er ikke å oppfordre legemiddelindustrien til å selge vaksinene med tap. Da blir det liten utvikling fremover av neste generasjons legemidler. Vi må finne mekanismer som både gir avkastning på investeringene og gjør det mulig for fattige land å ta i bruk vaksinene. Da er det bare ett sted å henvende seg: Rike land – enten skattebetalerne generelt eller svært rike enkeltpersoner som vil gi gaver. Bill Gates er et eksempel på det siste og Norge et eksempel på det første.

Saken er ikke løst med penger alene. Pengene skal allokeres på en fornuftig måte. En tidligere brukt praksis har vært å kjøpe direkte store volum av enkelt leverandører, som så hjelpeorganisasjoner og andre distribuerer. Det er flere problemer knyttet til det. For det første krever det stor innsikt i behov og de lokale markedene for denne typen organisasjoner, det krever et distribusjonssystem, og ikke minst er det krevende å opprettholde konkurransen mellom ulike legemiddelprodusenter.

Harvardøkonomen Michael Kremer var sentral i å utvikle en alternativ markedsmekanisme Advanced Market Commitment (AMC). Denne kombinerer styring av finanisieringen fra givere med en markedsmekanisme. Vaksinasjonsalliansen Gavi implementerte denne i 2009 for pneumokokkvaksiner.Dette er en vaksine som blant annet forebygger lungebetennelser som gir høy barnedødelighet i fattige land. Alliansen inngår avtaler med flere legemiddelprodusenter om utvikling og salg av vaksiner, men i stedet for at Gavi overtar ansvaret for distribusjonen og videresalg, beholdes det av produsentene. Avtalene i AMC gir produsentene en garantert minstepris over en tidsbegrenset periode som skal dekke utviklingskostnadene. For å få aksept for minsteprisen, må produsenten garantere en langt lavere maksimumspris (tail price) etter avtaleperioden. Den skal ikke være høyere enn at den akkurat dekker løpende produksjonskostnader. Mekanismen har bidratt til en kraftig økning i antall vaksinasjoner i fattige land.

Programmet er finansiert av Storbritannia, Canada, Norge, Italia, Russland og Bill & Melinda Gates Foundation, som samlet har bidratt med 1.5 mrd. USD.

Her er utviklingen av antall vaksiner levert gjennom programmet siden oppstarten i 2010:

gavi

Kilde: ADVANCE MARKET COMMITMENT FOR PNEUMOCOCCAL VACCINES
Annual Report 1 January – 31 December 2015. AMC Secretariat of Gavi, The Vaccine Alliance

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s