Man skal lytte til fremtidsadvokatene

Det brukes store ord når næringsliv og akademia titter inn i krystallkula og predikerer samfunnsutvikling, behovet for ny kompetanse og det stadig økende behovet for omstilling.

Min egen bransje er intet unntak.

For et par år siden gikk bølgen på konferanser og seminarer som samlet handelshøyskoleledere fra hele verden for å diskutere effekten av ny teknologi, og da særlig MOOCs (Massiv Open Online Courses). I mangel av andre dekkende ord, eller mer fristende, i mangel av god forståelse, ble det hevdet at utviklingen ville ta universitetssektoren som en tsunami: Store globale aktører vil overta viktige deler av høyere utdanning med sine sterke merkenavn og fleksible, lett tilgjengelige nettkurs.

Det er ingen tvil om at MOOCs allerede har endret på mye. Siden de første MOOCs for 3-4 år siden, har nå 24 millioner nysgjerrige tatt slike nettbasert kurs. Tilbudene øker både i antall og antall fagområder. I tillegg jobbes det stadig med å utvikle undervisnings- og eksamensformene for ordinære studenter på campusene.

I store organisasjoner, som universitetene og høyskolene ofte er, vil synet på fremtiden være mangfoldig – og ikke sjelden med sterke kontraster mellom de som kan kalles utviklingsentusiaster og de utviklingsreserverte. Jeg har møtt representanter fra begge artene. Utviklingsentusiastene er ofte sikre på at store endringer tvinger seg frem, de utvikler stadig nye argumenter for at det vil skje, og ikke minst, er de som sporhunder i jakten på nye teknologiske muligheter, app-er og andre bevis på utviklingen.

De utviklingsreserverte vil ofte etterlyse mer nøkterne bevis for at ny teknologi i undervisningen faktisk hever studiekvaliteten, og de vil minne oss på kvalitetene ved den gode forelesningen, som har vist seg svært levedyktig gjennom flere hundre år. Det er ikke vanskelig å forestå at spenning oppstår i møtet mellom entusiastene og de reserverte, og gjensidige karikaturer har solid grobunn.

Høyskoler og universiteter som gir begge arter taletid der beslutninger tas, er ikke bare dyktige organisasjonsutviklere – jeg tror også de vil også være dyktige innovatører.
Nobelprisvinneren Jean Tirole, og en av hans mange medforfattere, Mathias Dewatripont, publiserte i 1999 artikkelen med den noe åpne tittelen «Advocates». Her gir de en, men selvsagt ikke den eneste, forklaringen på hvorfor organisasjoner kan være tjent med å etablere slike spenninger gjennom det de kaller «advokater» – fremfor å organisere bort spenningene i avdelinger som får ansvar for å «alle sidene».

Hvorfor? Gode beslutninger, krever godt beslutningsgrunnlag, og de kommer ikke av seg selv. Det krever innsats, tid og prioriteringer. Engasjementet, og mot-engasjementet, som partenes «advokater» utløser, fremskaffer innsikt i et potensielt utviklingsprosjekt som en mer upartisk aktør ikke ville klart.

Det er få som klarer å grave frem alle argumentene for en beslutning, for så å snu seg om og grave frem alle motargumentene. For de fleste av oss trer det inn et filter som sorterer ut det som ikke støtter vårt opprinnelige ståsted. Daniel Kahneman omtaler det som «cognitive bias».

Så hvordan gjør for eksempel Handelshøyskolen BI seg best i stand til å ta gode beslutninger om fremtidens undervisning og pedagogikk? Vi ansette fremtidsentusiaster rundt omkring på institutter og avdelinger. Og ikke minst i Learninglab, som består av en gruppe entusiaster med kompetanse på nye undervisningsformer og –teknologi. En slik avdeling er ikke etablert for å produsere motforestillingene – tvert i mot. De lykkes når de finner de gode argumentene for.

Men hva så med fremtiden til universiteter og høyskoler? The jury is out – and always will be.
Heldigvis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s