Svake mennesker

De er mange og lett synlige. De bekymrer seg for at de nok en gang har brukt litt vel mye penger på julepresanger, at pengene ikke kommer til å strekke til for en velfortjent ferie neste sommer, at rammelånet aldri minker, og at de røyker og drikker for mye. Hvor ser vi dem? Over alt. Ta en titt i speilet, så kan jeg nesten garantere deg synet av en. Men de kommer selvsagt i mange varianter. Noen ser du i disse dager gatelangs med nyinnkjøpte piggsko, med en sann treningsglede som de selv (endelig) tror skal vare livet ut. Nyt synet – du ser dem ikke i slutten av februar.

Noen er tilsynelatende svakere enn andre, og foretar seg ting som åpenbart er destruktive. Noe av det tristeste jeg har opplevd er å sjekke inn på et hotell i Las Vegas (første, og forhåpentligvis siste gang) en sen lørdag kveld. Synet av spillehallene på Caesar’s Palace, fulle av småfulle amerikanske pensjonister som leverer inn trygden til de enarmede bandittene, fikk meg nesten til å sjekke ut samme kveld.

De regulerte markedsøkonomiene har fremvist en imponerende evne til å skape økonomisk vekst og velstand. I gjennomsnitt lever vi lengre, bedre og friskere liv enn før. En viktig grunn til det er at vi har organisert samfunnet slik at det er mulig å tjene penger på å forbedre levekår. Det er ukontroversielt.

Det er de samme markedsmekanismene som gjør det mulig å tjene penger på å utnytte svake mennesker – det vil si oss alle. Det er profittmulighetene som har skapt spillemaskinene i Las Vegas, tax-free utsalgene, sigaretter, rammelån og forbrukslån.  Noen vil sikkert si at disse ideene og produktene har skapt velstand, men for mange har produktene bragt dem i en situasjon som NO-ONE-COULD-POSSIBLY-WANT, slik nobelprisvinnerne i økonomi, Akerlof og Shiller, hevder i boken Phishing for Phools: The economics of manipulation and deception.

Markedsøkonomien skaper store muligheter for å utnytte og bli utnyttet, også på en måte som er fullt forenlig med tilsynelatende økt økonomisk verdiskapning. Forfatterne kommer med mange overbevisende eksempler fra finansmarkedene og matvare-, legemiddel-, tobakks- og spilleindustrien.

Politikk og reguleringer skal beskytte det svake mennesket. Norske politikere kan begynne med å avskaffe Norsk Tipping. Lavthengende frukt er søt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s