Selvsskryt skal man ikke lytte til

Det er stas å skryte av egne prestasjoner. Problemet er bare at det ikke alltid er like stor stas å lytte til. Effekten på mottaker svarer sjelden til avsenders intensjoner. Derfor synes jeg janteloven har en positiv kulturell bivirkning. Det ville rett og slett vært uutholdelig dersom vi skulle gå rundt, ikke bare å tro, men å fortelle at og hvorfor vi er noe. Nei, kom med fakta, så får andre evaluere og eventuelt skryte. Det blir bedre slik.

Og det det har jeg tenkt å gjøre nå.

I 1996 fikk BI støtte av Utenriksdepartementet til å etablere et Master of Managementprogram i Endringsledelse i Shanghai i samarbeid med Fudanuniversitetet. Et av Kinas ledende universiteter. Det er lenge siden. I hvert fall i økonomisk forstand for Kina.

Programmet ble senere videreutviklet til et MBA-program, fremdeles i tett partnerskap med Fudanuniversitetet. Studentene på programmet er stort sett kinesiske mellomledere i store internasjonale bedrifter i Kina. Gjennomsnittsalderen på studentene er 35 år. Siden oppstarten har BI har utdannet over 2000 kinesiske MBA-kandidater, som nå har et mangfold av karrierer i det kinesiske og internasjonale næringslivet.

Hva medfører et slikt samarbeid i praksis. Flere ting. BI-Fudan programmer har et eget kontor på Fudanuniversitetet i Shanghai med 10 ansatte. I 2 år har vi hatt en egen fagansvarlig fra BI bosatt i Shanghai, og det håper vi å fortsette med i fremtiden. Hver eneste måned reiser BI-professorer til Shanghai for å undervise, veilede og diskutere med studentene.

Dette har BI klart til tross for store kulturelle, markedsmessige, politiske, ressursmessige og ledelsesmessige utfordringer. Når amerikanske handelshøyskoler nå kan vise til programmer i partnerskap med både Fudan og andre eliteuniversiteter i Kina, er det basert på en modell som BI var først ute med i Kina. Hvis noen har kopiert, så er det de amerikanske skolene – ikke BI.

Den årlige Executive MBA-rangeringen til Financial Times ble annonsert på mandag denne uken. I år klatret BI-Fudan MBA opp til 48. plass – opp 7 plasser fra i fjor.

Denne uken har jeg sammen med mange av de nordiske universitetene vært i Shanghai for å markere 20-årsjubileet til det Nordiske senteret på Fudanuniversitetet. I den anledning inviterte BI deltakerne til en kveldskonferanse om entreprenørskap. Der lanserte vi også Nordic Hub, som vi håper vi skal bli en møteplass i Shanghai for bedrifter, studenter og akademikere. De første Hub-partnerne er Innovasjon Norge, Jotun, Wilh. Wilhelmsen, Icefresh, Kongsberg Automotive.

Jeg fikk også besøkt BIs nye tilskudd av kinesiske partnerskoler. School of Management på Zhejiang University i Hangzhou rangerer blant de beste i Kina, og er nå partner med BI i QTEM. QTEM er et nytt nettverk av handelshøyskoler som samarbeider om et masterprogram i kvantitative businessfag. Studentene studenter ved flere av skolene i nettverket, før de kommer hjem og avslutter masterprogrammet på to år (ta en titt på qtem.org).

Dette er nok fakta. I denne omgang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s